Traumatikus események és poszttraumás tünetek a Magyarországon áthaladó szír, afgán, iraki és egyéb menedékkérők körében

2015.11.22 08:03

Az alábbiakban a menedékkérők származási ország szerinti eloszlása látható. A legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkeztek.

Most nézzük meg a PTSD előfordulását az egyes csoportok esetében. Ahogy az alábbi ábra mutatja, minden csoportban nagyon magas volt a PTSD-vel diagnosztizált személyek aránya. Kiemelkedőnek bizonyult Szíria és Irak, de a PTSD előfordulása az egyéb, hivatalosan nem háborús övezetként meghatározott régiókból érkezőknél is elérte az 50%-ot. 

A traumatikus események száma és a PTSD hasonlóan alakultak. A szíriai és az iraki személyek élték át a legtöbb traumatikus eseményt, de az érték a többi származási ország esetében is magas volt. Példaként említendő, hogy a szír és az iraki személyeknél a lehetséges 26 trauma-kategóriából (Harvard Trauma Kérdőív) közel 10-ben volt jelzett esemény. A pontos számadatokat az alábbi ábra mutatja. 

Különösen fontos a migrációs és posztmigrációs traumák kérdése. Ezek már az eredetország elhagyását követően, az út alatt jelentkeztek. A menedékkérők rendkívül gyakran számoltak be az embercsempészektől, a társaiktól, vagy a tranzitországok hatóságaitól és lakosaitól elszenvedett fizikai erőszakról, embertelen bánásmódról, életveszélyes helyzetekről (például a tengeri út során) és nemi erőszakról. Rendszeres volt az éhezés, a vízhiány, és betegség esetén az ellátás elérhetetlensége.

Összességében a migrációs és posztmigrációs traumák a teljes traumatikus élményhalmaz 23%-át tették ki.  

 

A Magyar Tudományos Akadémia menekültkérdéssel foglalkozó anyaga: https://mta.hu/mta_hirei/az-europaba-iranyulo-es-2015-tol-felgyorsult-migracio-tenyezoi-iranyai-es-kilatasai-137008/