A poszttraumás tünetegyüttes előfordulása magyarországi menedékkérők körében: a vizsgálat összefoglalása

2015.11.17 09:01

A poszttraumás tünetegyüttes (Poszttraumás Stressz Zavar; Posttraumatic Stress Disorder – PTSD) a hivatalos betegségosztályozási rendszerek szerint akkor alakul ki, ha az érintett egyén környezetében valós vagy fenyegető halállal, súlyos sérüléssel, fizikai vagy szexuális erőszakkal szembesül. 

A PTSD legfőbb jellemzői: 

  • a traumatikus emlékek nyomasztó, ismétlődő átélése betörő gondolatok, képek és rémálmok formájában
  • a traumához kapcsolódó helyszínek és emberek elkerülése akár passzívan, akár menekülési reakció formájában
  • tartós negatív érzelmi állapot (félelem, rettegés, depresszió, bűntudat) és elidegenedés (érzelmi tompaság, a társas kapcsolatok elszegényedése)
  • fokozott reaktivitás (ingerlékenység, dühkitörések, önkárosító viselkedés)

A vizsgálatokat 2015. június és szeptember között végeztük a röszkei határátkelőnél és a három budapesti tranzitzónában. A pszichológiai interjú vázát a Harvard Trauma Kérdőív képezte. Összesen 1506 személyt kérdeztünk meg, részletes interjút 450 menekültkérőtől (332 férfi, 118 nő) nyertünk. 

A megkérdezettek 43%-a Szíriából, 24%-a Afganisztánból, 13%-a Irakból érkezett. Az átlagos életkor 32 év (18-55 év), az átlagos iskolázottság pedig 11 év (5-17 év) volt. 

A PTSD előfordulása a teljes populációban 61% volt. Nők esetében ez az érték magasabb volt (72%), összehasonlítva a férfiakkal (57%). 

A résztvevők 14%-a nem egyezett bele az interjúba, 13%-a pedig nem fedte fe a kiindulási országot. 

Az eredmények arra utalnak, hogy a menedékkérők jelentős hányada poszttraumás tünetegyüttestől szenved. A menekültkérdés megoldása során mindezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.